Jag har aldrig varit känslig för laktos och därför har jag aldrig köpt laktosfria produkter. Jag vet inte ens om jag någonsin druckit laktosfri mjölk? Inte medvetet åtminstone. I ärlighetens namn har jag trott att laktosfria produkter smakar annorlunda. Den myten kunde jag verkligen slå hål på när jag fick Skånemejeriers nya laktosfria serie hemskickad. Det smakade precis likadant! Dessutom har laktosfria produkter längre hållbarhet vilket är big win för mig som inte konsumerar stora mängder mejeriprodukter varje vecka. Här är en del av den laktosfria serien. Men det finns hur många produkter som helst! -> Kika in hela sortimentet HÄR. Jag tycker att det är extra kul med detta samarbete eftersom att jag, såklart, i egenskap av att vara skåning, alltid väljer just Skånemejerier när jag ska köpa mejeriprodukter. Jag minns en gång för några år sedan när en matvaruaffär jag brukade handla i slutade ta in Skånemejerier och folk blev så upprörda att de slutade handla där (inklusive jag själv) och affären sedan var tvungen att börja sälja det igen. Haha : )) Men jaha. Vad skulle jag göra med alla produkter då? Jag blev genast nyfiken på den här. Laktosfri filmjölk med citronsmak. Jag har aldrig riktigt gillat vanlig fil, men blev nyfiken och smakade. Denna var ju supergod! Så den bestämde jag mig för att göra något kul med. Btw måste det vara första gången jag (eller någon överhuvudtaget???) tar en selfie med ett filmjölkspaket. Tillsammans med laktosfri grädde fixade jag ihop en citronmousse med vit choklad och pistagenötter. Det blev så himla lyckat! Ingredienser: 3 dl laktosfri vispgrädde 3 dl laktosfri citronfil 200 gram laktosfri vit choklad 2 citroner (jag använde 1 stor) Rostade & saltade pistagenötter Cirka 10 digestivekex 2 gelatinblad Börja med att krossa digestivekex och lägg i botten av serveringsskålarna. Gör sedan såhär: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Vispa grädden. Riv skalet från citronerna. Smält chokladen och låt svalna något. Krama ur och blanda i gelatinbladen och rör runt till bladen har smält och smeten är slät. Häll i filmjölk, citronzest (spara lite till garnering) och saften från citronerna. Rör sedan ner grädden försiktigt och häll smeten i serveringsskålarna. Låt stå kallt till moussen har stelnat. Garnera med hackade pistagenötter och citronzest. Och ät! Det blev så gott tycker jag! Citronfilen gav precis rätt syrlighet. Dessutom är jag så sjukt nöjd med att jag för första gången i mitt liv lyckats freestyla något i kategori dessert som faktiskt blev lyckat. Heja mig! Förresten! Nästa vecka ska jag träffa Skånemejeriers dietist Emilia för att prata om allt som rör laktos och laktosfritt. Det ska bli spännande! Ni får gärna hjälpa mig att ställa frågor. Vad undrar ni om laktos och laktosfritt? Vad är laktos? Varför är vissa känsliga för det? Hur kan en produkt vara laktosfri? Inga frågor är för dumma. Låt oss bli laktos-experter! Du hittar Skånemejeriers laktosfria serie i alla Icabutiker i hela Sverige. Allt finns i butik redan nu!